Суші і роли можуть бути небезпечні для здоров’я
[Contents h2 h3 h4]
Практично у всій рибі, що не пройшли термічну обробку, є паразити. Захистити себе від зараження можна за допомогою спеціальних рекомендацій. Для цього не потрібно бути знавцем або кулінаром. Просто пам’ятайте, що такі продукти, як сира риба можуть бути небезпечні для здоров’я і намагайтеся уникати їх, замінюючи іншими.
В чому полягає небезпека вживання суші та ролів?
У перелік інгредієнтів, що входять до складу суші та ролів входять листя норі (морські водорості), васабі і варений рис. Начинки можуть бути різні, але найбільш популярним компонентом є сира риба. Саме ця «родзинка» і робить смак страви настільки вишуканим. Суші і роли прийнято вживати разом з маринованим імбиром і соєвим соусом.
Японські традиції не дозволяють здійснювати термічну обробку м’яса риби та інших морських мешканців. Саме тому здавна японці вживають в їжу сиру рибу в різних варіаціях. Єдиним шкідливим властивістю, яким володіють роли і суші, є ймовірність зараження паразитами. В даний час близько 99% риби, що живе в морі і річках, є зараженими. Для того щоб «знешкодити» продукт слід піддати його заморожування при температурі від -40 градусів протягом не менше 3 годин. Якщо заморожувати рибу при -18 градусах, то на знищення паразитів піде не менше 5-6 діб.
За правилами в роли і суші додається сира риба, яка не зазнала кулінарній обробці. Замороження є причиною знищення деяких смакових якостей продуктів, тому, як правило, не використовується в процесі приготування страви.
Багато людей цікавляться, чому такий продукт як суші і роли продовжують продавати, якщо він є причиною розвитку настільки небезпечних захворювань? Вся справа в сумлінності підприємства громадського харчування. Відповідальні люди ніколи не візьмуть на себе таку відповідальність і поставляться до процесу приготування і якості продуктів з належною увагою.
Різновиди паразитів від суші
При вживанні ролів і суші можна заразитися таким видом паразитарних захворювань:
- Опісторхоз. Виникає при проникненні в організм людини сибірської двуустки. Паразит може вирости до 12 мм в довжину. Він мешкає в жовчному міхурі та підшлунковій залозі, вражаючи внутрішні органи, що призводить до повної дисфункцією. Саме плоский черв’як провокує розвиток закупорки жовчних проток. Заразитися описторхозом можна через включення в раціон недостатньо обробленого м’яса риби (краснопірка, лин і особин сімейства Лещової).
- Дифиллоботриоз. Паразитичні особини мешкають в районі тонкого і товстого кишечника. Причиною розвитку паразитарного ураження людського організму є широкий лентец, який може жити у внутрішніх органах близько 10 років. Паразит досить швидко знищує слизову оболонку внутрішніх органів, виснажуючи її. Проникає в організм при вживанні зараженого м’яса риби сімейства лососевих, Єршова і щучих, які мешкають на території країн Далекого Сходу.
- Клонорхоз. Розвивається при проникненні в організм людини китайської двуустки. Паразитичний черв’як истончает слизову оболонку внутрішніх органів і викликає їх повну дисфункцію. Заразитися можна при включенні в раціон сирої риби (карась, піскар, чебачок і сазан). Паразит живе в печінці людини, викликаючи таке захворювання, як клонорхозу.
- Нанофиетоза. Розвивається при проникненні в організм такого паразитичного хробака, як паразитарна нематода. Мешкає в області тонкого кишечника, викликаючи характерну для глистових інвазій симптоматику. Розвивається при вживанні в їжу сирої риби, а саме тайменя, амурського сига і ленка.
- Анізакідоз. Розвивається на тлі зростання і розмноження личинок у внутрішніх органах людини різних гельмінтів. Черви несуть серйозну небезпеку для здоров’я, тому рекомендується починати лікування на ранніх етапах розвитку хвороби.
- Метагонімоз. Паразитичні черви живуть в області тонкого кишечника. Гельмінти досягають в розмірах до 2,5 мм. На їхньому тілі є невеликі шипи. Водяться паразити в амурском лящі, сазані і форелі.
- Лігулез. Розвивається при проникненні в організм такого паразита, як черв’як-Ремнеци. Він в довжину досягає до 1 м 20 см. Мешкає паразит в області кишечника, харчуючись за рахунок людського тіла. Переносниками захворювання є вобла, лящ і плітка.
симптоматика зараження
Заразитися глистами може кожна людина, вживаючи роли і суші, в складі яких є риба, що не піддавалася кулінарній обробці. При цьому любительку або любителя японської страви паразити їдять живцем. У рибі різних сортів можуть перебувати паразити, незалежно від області її існування.
Відвідуйте заклади, які торгують сушамі, в перевірених і з високою репутацією місцях
Паразити, що живуть в рибі, викликають ряд характерних симптомів, на які слід звернути увагу:
- Інтоксикація організму. Супроводжується появою безпричинної слабкості. При цьому підвищується температура тіла, знижується апетит і зменшується вага.
- Порушення функцій травної системи. Можливо порушення стільця (запор, пронос). Людина відчуває нудоту, не виключені і блювотні позиви. Присутній біль в районі живота, яка локалізується в зоні пупка. Не виключений метеоризм. При цьому селезінка та печінка збільшуються в розмірах.
- Поразка нервової системи. Супроводжується загальною симптоматикою нездужання. Як правило, порушується сон, з’являється дратівливість і сильні головні болі.
- Алергічні прояви. На шкірі з’являються висипання, для яких характерний сильний свербіж. Можлива поява симптоматики алергічного риніту і бронхіальної астми.
Як можна запобігти зараженню?
Існує кілька способів, за допомогою яких можна уникнути ймовірності зараження глистами при вживанні такої страви, як роли і суші:
- Обов’язково вживайте суші і роли разом з такими додатковими інгредієнтами, як маринований імбир і японський хрін (васабі). Вони завжди подаються до страви, і не просто так. Ці приправи надають яскраво виражений антимікробний і антипаразитарні ефект. Це необхідно для виключення вірогідності зараження. Вони плюс до всього розкривають і вигідно підкреслюють виразність смаку японських страв.
- Вживайте ті страви, в складі яких не міститься сира риба. Існує безліч варіантів японської страви, які містять овочеві або м’ясні начинки. Зверніть увагу, що суші і роли можуть включати в себе і рибу, яка піддавалася кулінарній обробці, що знешкоджує продукт і є гарантією, що зараження не станеться. Вибирайте безпечні рецепти, які припадають до смаку, і не хвилюйтеся про стан свого здоров’я.
- Готуйте роли і суші в домашніх умовах, використовуючи перевірені і якісні продукти, які попередньо пройшли належну обробку.
З’явитися глисти можуть у кожного любителя суші та ролів. Ці страви небезпечні при недотриманні рекомендацій з приготування. Будьте уважні в процесі приготування або відвідуйте лише перевірені заклади, в яких серйозно ставляться до цього питання.
Чи можна уникнути зараження глистами при вживанні суші? Однозначно можна! Дотримуйтесь рекомендації з приготування або відвідуйте перевірені часом закладу. Якщо з’явилися перші симптоми зараження глистами, то не тягніть, а зверніться до лікаря вчасно. Такий підхід дозволить виключити розвиток ускладнень.
Профілактика зараження глистами
Запобігти розвитку небезпечних паразитарних інвазій можна за допомогою таких заходів профілактики:
- Часник. Залити 2-3 зубчики водою і пити настій протягом 5-6 діб. Готувати засіб слід щодня, так як в процесі зберігання знижується ефективність розчину.
- Полин. На 1 ч. Л. висушеного рослини взяти 400 мл окропу. В охолоджений настій додати 2 ч. Л. меду і вживати перед сном протягом 2 тижнів.
- Цибуля. Для приготування настоянки взяти 500 мл води і 50-70 грам ріпчастої цибулі. Вживати настій щодня по 1 ст. л. тричі.